L’origen de la paraula Hatha és un bon punt de partida per dilucidar en què consisteix realment aquest estil de ioga, que és molt més profund, espiritual i poderós del que es pot arribar a creure. Realment els seus abastos i raó de ser desborden els d’un simple sistema d’exercicis.
Es diu que Hatha podria traduir-se com força o voluntat. Això, en un sentit tant en relació amb el cos com aplicat a la vida. El Hatha Ioga enforteix el cos i la voluntat per tractar-se d’una disciplina que requereix compromís, però també enforteix la capacitat d’equanimitat i d’escoltar la saviesa de la consciència universal.
És un camí per explorar el potencial del cos i de la ment.

Però el Hatha Ioga té un altre significat que és imprescindible esmentar per comprendre el sentit veritable del Ioga: -HA- significa sol i -THA- vol dir lluna. Per tant, el Hatha Ioga és el Ioga dels contraris i de l’equilibri.
Per aquest motiu, porta fortalesa però també lleugeresa en el cos i en els pensaments; combina l’expansió amb el recolliment; ens omple d’energia al mateix temps que ens apaivaga; equilibra els nostres aspectes femenins amb els masculins; l’exercici amb la quietud; l’acció amb la intuïció; els cossos físics amb els subtils; el nostre hemisferi dret del cervell amb l’esquerre; el costat dret del cos amb el seu contrari; restableix la connexió entre la ment i el cos; equilibra els excessos i deficiències en cada chakra.
Aquest estil de Ioga és un treball espiritual que comença des del cos, ja que el cos per a la tradició del Ioga és el vehicle a través del qual vivim i arribem a l’evolució espiritual, però també constitueix en un meravellós mètode medicinal, un sistema per a la longevitat, la qualitat de vida, la salut del cos i la ment, la pau interior, la confiança personal, i fins i tot l’expansió del cor.
Les seves virtuts són infinites.