Ioga Nidra és un dels mètodes més efectius per arribar al silenci interior, a la calma mental. Per habitar-se des del essencialment intern. És una invitació a deixar-se portar, a indagar en la pròpia psique, a desdramatitzar. L’aspecte més destacat en una sessió de Ioga Nidra és que qui participa no ha de fer res, excepte estirar-se a la postura més còmoda possible (o romandre assegut confortablement en una cadira), fer-se el propòsit de no adormir-se i deixar-se portar per la veu que guia. Deixar-se portar com un nen que passeja de la mà d’algú en qui confia.
Un cop estirats, la sessió recorre una a una les diferents embolcalls del cos. Es guia una relaxació física inicial per suavitzar les tensions superficials. Posteriorment, un recorregut mental per tot el cos, en el qual, el participant va posant tota la seva atenció en els llocs del cos esmentats i pren consciència d’ells -potser per primera vegada-. La ment es va calmant. Observem també la respiració: la nostra pròpia melodia vital, la nostra companya de vida. I, a contemplar-la, també es va relaxant.
El flux energètic s’allibera, el cos s’ha suavitzat, la ment es recull. Atenem després a les sensacions propostes i passem a descobrir la sensació física que es troba darrere d’una emoció. Deixem que el nostre subconscient es faci present, si és la seva voluntat, i ho observem. Cos, respiració, ment, emocions, estan tranquils. Aprenem a observar la nostra pantalla psíquica, prenent consciència dels propis processos mentals. Amb desafecció. En aquest sentit, el viatge requereix a més de paciència, constància i valentia. Cal atrevir-se a mirar cap a dins, conscients que podem descobrir les nostres pròpies ombres; i això exigeix valentia i, sobretot, grans dosis d’amabilitat amb un mateix. En el trànsit de Ioga Nidra, un aprèn també a estimar-se i a practicar el perdó amb altres i, especialment, amb un mateix.
Descobrim així tots els nostres espais, els nostres processos i, sobretot, aquest lloc central que sempre està en calma, silenciós, acollidor. El lloc al que sempre podem acudir per recollir-nos càlidament en ell. I cada un aprofita aquest espai d’absoluta calma per accedir al subconscient enviant-li un missatge de força, d’intenció, de vida.
Com a facilitadora de Ioga Nidra, crida l’atenció i enriquidor observar l’efecte transformador de la pràctica. El facilitador sap que només farà de guia, sense arribar a participar mai de l’experiència íntima; però el canvi d’expressió en les cares i en els ulls dels practicants en tornar a l’extern des del seu propi viatge interior, sol ser indicatiu que els paisatges transitats, bells o no -ja que no sempre la meditació és un camí plaent-, ho van ser des d’una profunda pau. Aquesta és la principal recompensa per al facilitador/a de Ioga Nidra
Les sessions tenen una durada de 1 hora.